Salam ziarah buat semua sahabat-sahabat seperjuangan. Moga-moga dengan sedikit perkongsian ini, akan mengeratkan lagi ukhuwah kita. InsyaALLAH.Jiwa umat Islam tidak harus kecewa menyaksikan kekalahan. Biarkan kekalahan menjadi penggerak perjuangan, bukan kemenangan yang kita hendak, tapi kebenaran yang kita tuntut.

Monday, June 22, 2009

Da'ie dan Posmen


"Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para Malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi." Mereka berkata: "Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerusakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?" Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui." (al-Baqarah ;30)

Menyedari diri yang ditaklifkan dengan amanah berat seorang khalifah, terkadang diri merasa tidak mampu. Dengan segala kekurangan yang meliputi diri, ramai yang menolak untuk memikul tanggungjawab ini. Namun, berkat rahmat dan kasih sayang-Nya…Dia membukakan pintu hati untuk melangkah ke depan, mempermudahkan segala urusan, melicinkan segala perancangan dan menunjukkan jalan… sehingga berkat usaha dan penat lelah, maka terbinalah wajah-wajah baru yang memancarkan cahaya Islam yang dulunya diliputi kabut dan debu Jahiliah. Betapa lemahnya seorang hamba, pelupa sifatnya….terkadang diri merasa begitu berjasa. Bisikan syaitan pastinya sentiasa cuba menyesatkan anak Adam tidak terlepas yang bergelar para da’I dan da’iah.

Tatkala melihat anak didik yang dulunya jahil, jauh dari kehidupan islam mula mengenal tentang Islam, lantas mengorak langkah mendaki anak tangga menuju keredhaan Ilahi, dan menapak bersama di jalan dakwah hati mula berbunga-bunga…syaitan mula menyucukkan jarumnya, di hati para da’ei. “wah, hebatnya dia sekarang. Kalaulah bukan kerana usahaku dulu tentu dia masih lagi hanyut dengan perkara lagha.

…….” “wah, hebat anak usrahku, berkesan rupanya didikanku selama ini” ….

Dan berbagai lagi bisikan lain, semuanya bertujuan memesongkan tujuan sebenar seorang da’ei berada di jalan da’wah. Para da’ei mula mengira-ngira sudah berapa ramai anak didik yang berjaya di sedarkan dan dikembalikan, mengira-ngira begitu banyak jasa ditabur buat umat manusia… Menerbangkan mereka dalam angan-angan dan ta’jub pada diri…sehingga tujuan sebenar untuk mencari keredhaan Allah mula dikaburi oleh puja dan puji manusia.


Demi mengelakkan dari semua fitnah-fitnah syaitan ini, seorang da’ei itu perlu menyedari bahawa dia hanyalah seorang insan biasa yang juga mengharapkan Hidayah dan petunjuk dari Allah, bukan sebagai pemberi petunjuk. Ia bolehlah dianalogikan da’ei itu seperti seorang ‘posmen’. Ya, hanya seorang posmen yang tugasnya menyampaikan surat-surat, dan hadiah dari pemberi kepada penerimanya. Hanyalah sebagai media perantara. Dalam keadaan seorang da’ei, kita tidak lebih hanyalah seorang insan yang diamanahkan untuk meyampaikan Hidayah Allah kepada sesiapa yang dikehendaki olehNya.

Hidayah Allah tak akan sampai atau terhalang hanya semata-mata kerana sedikit atau banyaknya usaha kita. Semuanya telah tertulis di Luh Mahfuz. Dan apa yang kita lakukan sekarang adalah dalam rencana mencari keredhaan-Nya, untuk lebih dekat kepadaNya. Sebagai tanda syukur kita kepada Allah atas nikmat iman dan Islam ini. Ini semua semata-mata untuk menyedarkan kita bahawa kita tetap seorang hamba yang lemah, tidak lebih dari itu. Moga-moga, setiap usaha yang kita lakukan di jalan dakwah semakin mendekatkan kita kepada redhaNya bukannya menjadikan kita semakin merasa hebat di kalangan manusia sekeliling.

Bersyukurlah wahai posmen-posmen, kerana..walaupun kita hanyalah posmen, tetapi kerana kerja itulah kita boleh mendekati BOS kita, kita boleh mengenaliNya lebih dekat, malah Dia juga mengenali kita,insyaallah. Tidak semua orang boleh sedekat itu, melainkan mereka-mereka yang sudi menghambakan diri untuk menjadi posmenNya. Semakin banyak kiriman yang dihantar, semakin bagus prestasinya, maka semakin ia disayangi.tapi, jangan dilupa posmen juga memerlukan 'kiriman' Allah. Sentiasalah kita berusaha memperbaiki dan bermuhasabah tentang keadaan kita agar kita tidak lupa dan makin jauh dari Allah, sedangkan kita bertungkus lumus, menyampaikan 'kiriman-kiriman' Allah buat umat manusia. Allah berfirman dalam surah Al-Baqarah, ayat 44,

"Mengapa kamu menyuruh orang lain (mengerjakan) kebaikan, sedangkan kamu melupakan dirimu sendiri....."

Seorang posmen itu, akan dinilai oleh Tuannya, samada tugasnya dijalankan dengan baik atau tidak. Prestasi kerjanya bukanlah semata-mata penentu untuk kiriman tersebut sampai atau tidak kepada manusia kerana Dia yang mengirimkan berkuasa untuk menyampaikan kiriman tersebut walaupun tanpa bantuan posmen tersebut. Bila Allah menginginkan pasti ia akan berlaku. Ada yang begitu hebat usahanya tapi ia masih tidak mampu menyampaikannya, sepertimana yang berlaku kepada Nabi Nuh. Baik atau buruk komitmen kita dalam menyampaikan kiriman akan menjadi markah sebagai penilaian oleh Allah. Semakin tinggi komitmen yang diberikan oleh posmen tersebut kepada pekerjaannya, maka semakin dia mendapat tempat di hati BOS nya, dan semakin tinggi darjatnya berbanding posmen-posmen yang lain.

Dalam menyampaikan 'kiriman', kita akan berdepan dengan pelbagai situasi dan cabarannya. samada pengakhirannya ia diterima atau tidak, bukan kita yang menentukannya. Jangan terlalu kecewa andai kiriman tidak sampai, tapi fikirkanlah apakah kita telah berusaha sebaik mungkin Andainya kiriman tersebut tidak juga sampai, setelah kita berusaha sebaik mungkin, maka serahkanlah semuanya kembali kepada pengirimnya, kerana Dia lebih mengetahui. Dan jangan terlalu berbangga bilamana kiriman tersebut telah selamat diserahkan pada yang berhak, kerana tiada apa yang kita berikan, semuanya telah ditentukan oleh Allah, kita hanyalah sebagai asbab untuk mereka mendapat petunjuk..

."Setiap bencana yang menimpa di bumi dan yang menimpa dirimu sendiri, semuanya telah tertulis dalam kitab (Lauh Mahfuz) sebelum Kami mewujudkannya. Sungguh, yang demikian itu mudah bagi Allah. Agar kamu tidak bersedih hati terhadap apa yang luput dari kamu, dan tidak pula terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong dan membanggakan diri" (Surah al-Hadiid;22-23).

Teruslah berkerja wahai posmen! Kerana gajinya hanya boleh kita peroleh di akhirat kelak. Andai kerja kita bagus, mungkin ada BONUS buat kita. Wallahu’alam.

3 comments:

ipin said...

nak jadi POSMEN y baik dgn BOS..
rajin..Bos pandang. Ikhlas,..Bos sayang.
leh nek pangkat. duk kat pjbat utama... waahhh!! =)

Anonymous said...

betul tu...jom pakat jd POSMEN...
klu dpt jupe BOS...alhamdulillah...
impian seme tuh...

Anonymous said...

Ingatan buat posmen-posmen,,

hadith ke 40: "jika kamu berada di sore hari, jangan menunggu pagi,dan jika enkau di pagi hari janganlah menunggu sore,ambillah persiapan saat engkau sehat. untuk menghadapi masa sakitmu dan saat hidupmu untuk sesudah kematianmu."
(HR.Bukhari)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails